BRIDGE
het kaartspel met een extra dimensie
Historisch en actueel
Ondanks het feit dat we vandaag de dag worden overspoeld door een tsunami van digitaal entertainment zoals elektronische games en sociale media blijkt er terug een uitdrukkelijke nood aan echt menselijk contact en een duidelijke behoefte om samen, leuke en/of uitdagende, dingen te doen.
Bridge beantwoordt in ruime mate aan deze behoeften: het is niet alleen een fascinerende en zeer goedkope hobby maar, bovendien, een geweldige manier om nieuwe mensen te leren kennen.
Bridge is ontstaan uit het oeroude kaartspel ‘whist’ van de 17e eeuw. Doorheen de enkele honderden jaren is het geëvolueerd tot het huidige ‘contractbridge’. Het feit dat bridge zowel als loutere ontspanning dan wel competitief kan worden beoefend zorgt ervoor dat het spel nog steeds verder wordt ontwikkeld en dat de beoefenaar, indien hij/zij dat wenst, voortdurend kan blijven evolueren. Bridge is zonder twijfel het kaartspel met de meeste handboeken en naslagwerken.
(Competitie) Sport
Bridge is al een paar honderd jaar de favoriete denksport van miljoenen mensen over de hele wereld. Voor sommigen is het de ultieme uitdaging van hun strategisch inzicht en vernuft terwijl anderen bridge zien als een laagdrempelige sport met vooral een sociale dimensie. Wat je insteek ook is bridge is altijd een uitdaging voor de geest waar het draait om de ontwikkeling van vaardigheden en de samenwerking met je bridgepartner.
Geluk speelt eigenlijk geen enkele rol in bridge. Bridge win je enkel door goed (samen) te spelen met je partner en dus niet omdat je toevallig goede kaarten hebt gekregen. Elk spel wordt je opnieuw uitgedaagd om met je partner een puzzel op te lossen. Het grote voordeel is dat je jullie oplossing kan vergelijken met de andere deelnemende koppels die exact dezelfde puzzel (ofte minder goede kaarten) kregen voorgeschoteld. Hierdoor krijgt bridge, voor zij die dit belangrijk vinden, dan ook een competitieve dimensie.
Jong en oud
Fysieke beweging wordt, terecht, sterk aanbevolen. Als we echter naar de dagelijkse realiteit kijken moeten we vaststellen dat de nood aan mentale sport ook alsmaar groter wordt. De snelheid waarmee onze hersenen informatie moeten verwerken, ongeacht onze leeftijd, neemt nog steeds toe. Daarom is het dan ook uitermate belangrijk ons brein te (blijven) trainen en dan liefst met een toffe activiteit.
Recente academische studies tonen aan dat er een duidelijk verband is tussen mentale fitheid en gezondheid. Bridge oefent je mentaal vermogen en vertraagt in aanzienlijke mate de veroudering van de hersenen. Daarom is bridge zo populair bij senioren.
Maar ook op jongere leeftijd doe je je voordeel met bridge omdat het belangrijke vaardigheden helpt ontwikkelen en versterken. Zo worden haast ongemerkt je hoofdrekenen, kansberekening, deductie en concentratie geoefend en gelijktijdig je strategisch en logisch denkvermogen versterkt.
Bovendien wordt bridge steeds in teamverband gespeeld waardoor je de ontwikkeling van sociale vaardigheden als bonus meeneemt.
Is bridge voor jou nog onbekend en hierdoor wellicht onbemind? Aarzel dan niet om het uit te proberen en leer naast een aangenaam tijdverdrijf ook tal van nieuwe mensen kennen.